Resipi di hujung minggu : Ikan siakap masak tiga rasa
Bahan-bahan:
1) Untuk perap ikan
Tepung jagung
Serbuk kunyit
Garam
- Campur kesemua dan lumur pada ikan, perapkan seketika.
2) Untuk sos
Bawang putih - ricik / cincang halus
Bawang merah - cincang halus
Halia - potong halus
Lada kering yang telah dikisar / ditumbuk
Air asam jawa
Nenas (rendam nenas dalam air, airnya guna semasa masak nanti)
Sos tiram
Sos cili
Sos thai
Gula
Garam
Sayur-sayuran : kubis bunga, brokoli, tomato, saderi
3) Hiasan (hiris halus, taburkan atas lauk selepas letak dalam pinggan)
Daun bawang
Daun sup
Cili merah / hijau / capcicum
Cara-caranya:
Goreng ikan siakap hingga garing, toskan.
Ambil sedikit minyak yang diguna untuk goreng ikan tadi, tumis bawang putih, bawang merah (kalau nak sedap lagi guna bawang holland), halia. Bila dah kekuningan masukkan lada kering. Bila dah betul2 kering, masukkan air asam jawa, air nenas. Masukkan kesemua sos, dan sayur-sayuran. Masukkan gula dan garam, rasa dan boleh tutup api. Curah atas ikan yang telah digoreng tadi.
Hiaskan pinggan dan boleh hidangkan bersama dengan nasi panas :)
Assalam,
0 komen blog nie:
Post a Comment