Featured

Friday, December 19, 2008

Kisah "Kasih Sayang", Kejayaan" dan "Kekayaan"

Seorang wanita sedang keluar dari rumahnya apabila dia terlihat tiga orang lelaki tua berjanggut panjang dan berwarna putih sedang duduk dihalaman rumahnya. Dia tidak kenal akan mereka. Wanita itu bertanya: "Saya tidak fikir saya mengenali anda semua, tetapi saya pasti awak semua mesti sedang lapar. Silalah masuk ke rumah saya dan makan sesuatu". "Adakah suami awak ada dirumah"?, mereka bertanya. "Tidak", wanita itu berkata. "Suami saya telah keluar". "Jadi, kami tidak akan masuk", mereka menjawab.

Sewaktu suaminya pulang ke rumah pada petang itu, wanita itu pun memberitahunya kejadian tersebut. "Pergi beritahu mereka bahawa saya telah balik dan menjemput mereka masuk ke dalam sekarang"!


Wanita itu keluar dan menjemput ketiga-tiga lelaki tua itu masuk ke dalam. "Kami tidak akan masuk ke dalam rumah bersama-sama", mereka menjawab. "Mengapa begitu"?, wanita itu ingin tahu. Salah seorang dari lelaki tua itu pun menerangkan: "Namanya ialah Kekayaan", Dia bangkit sambil menunjuk kearah kawan yang seorang lagi. "Dia adalah Kejayaan dan saya adalah Kasih Sayang". Dia menyambung lagi, "Sekarang masuklah ke dalam rumah dan berbincanglah dengan suami awak, siapakah di antara kami bertiga yang kamu ingin jemput ke dalam rumah".


Wanita itu masuk semula ke dalam dan memberitahu suaminya perkara tersebut. Suaminya berasa sungguh gembira. "Bagusnya"!! dia berkata, "Kalau macam tu jemputlah Kekayaan masuk. Biar dia masuk dan mengisi rumah kita dengan kekayaan"!! Isterinya bersetuju.


"Abh, kenapa pula kita tidak menjemput Kejayaan"?Kebetulan, menantu perempuan mereka juga sedang mendengar perbualan itu dari satu sudut rumah yang lain. Dia lalu menyampuk dan memberikan pandangnya : "Bukankah lebih baik sekiranya kita menjemput Kasih Sayang? Rumah kita ini pasti akan diselubungi dengan Kasih Sayang"! "Biarlah kita mengikut nasihat menantu kita tuh", kata suami itu kepada isterinye. "Keluar dan jemputlah Kasih Sayang sebagai tetamu kite".


Wanita itu pun keluar dan bertanya kepada tiga lelaki tua, "Yang mana satu di antara kamu adalah Kasih Sayang? Silalah masuk dan tetamu kami".

Kasih Sayang bangun dan mula berjalan ke arah rumah. Kedua-dua lelaki yang lain juga bangun dan mengikutnya. Terperanjat, wanita itu pun bertanya kepada Kekayaan dan Kajayaan : "Saya cuma menjemput Kasih Sayang, mengapa kamu juga ikut sekali"? Mereka semua menjawab : "Jika awak menjemput samada Kekayaan atau Kejayaan yang lain akan akan tunggu diluar, tetapi oleh kerana awak telah menjemput Kasih Sayang, kemana-mana sahaja dia pergi, kami akan pergi bersamanya.

Moral of The Story : DIMANA ADA KASIH SAYANG, DISITU JUGA ADA KEKAYAAN DAN KEJAYAAN!!


Monday, December 01, 2008

selamat hari ulangtahun!


tersenyum simpul aina bila tgk label kat blog ari ni... hehe.. dh setahun sudah rumahtangga yg kami bina. alhamdulillah... syukur ke hadratNya... tak tergambar perasaan ni bila dikurniakan seorang suami yang baik dan sudi melayani karenah aina sebagai isteri yang memang sudah tentu tidak sempurna..

sebagaimana org lain, samalah mcm aina yg masih lagi ingat dan segar kat ingatan mcmana perkenalan tu bermula.. dan segala memori yang berlaku hinggalah saat akad nikah tiba. memang ramai yang tertanya2 sebab cerita orang lain yg hendak kawen tersebar, akhirnya kad jemputan aina pula yg sampai. apa2pun itulah takdir Allah... aina sgt2 bersyukur ke hadratNya... :)

terima kasih kepada semua.. ibu bapa, keluarga, sanak saudara dan kesemua rakan taulan yg mengingati, menyokong serta mendoakan kebahagiaan kami... doa-doakanlah semoga kesejahteraan kami hingga ke hujung nyawa... to hubby, i love u so much syg :)

Friday, November 28, 2008

aiyaa.. kena tag lagi!

salam.. dah seminggu rupanya saya tak sempat nk update blog. smlm dpt sms dr k.ha "Snyp je.x sht lg ko?" tp dpt nk reply sbb dh smpai had sms limit. nk tel pulak, kat kelate dh hari minggu. so to k.ha, sorry, so far na sihat cuma x dan nk update blog je. nk kata bz dak jugak, cuma dlm minggu ni duk umah mak since i'm bored duk umah songsorang hehe. bila dh duk umah mak, tau je la internet line nye dpt kat org lain bukan saya :)

biasanya kalu sy tak update blog pun kalu tgk blog list yg update saya akan bc. tp yg tak bestnye kena tag lg ngan sis emi. aiya.. rsnya bole tak kalu diminta utk tidak di'tag'? hehe... so here the question and answers....

Who was the last girl you talked to?
** my little sister

Who was the last guy you talked to?
** my boss la. br je dpt new job tp x dpt setelkan coz klien lari ntah ke mana :)

How do you handle stress?
** menangis, then termenung and try to think positif. mandi + amik air semayang + solat + baca quran + tido

Do you think best friends can be replaced?
** tak bole.. tak bole... best friends meaning a lot to me :)

Who was the last person did u call?
** my dear hubby :)

What does the oldest text message in ur inbox say?
** " .... Let me intrduce myself ; nama sy md hanizal md rahim org pgl izad, ........ " @>-- hehe msg dr hubby ms mula2 nk kenal, takkan buang sampai bile2 :) sori pjg sgt so kerat tgh2 kira jwb soklan jugak la kan? hehe

What was the last song you sang out loud?
** zikir munajat by munif ahmad ms tgk cite gadis melayu @ tv9 mlm takdi.. tp x la sekuat hati, sekadar bg telinga ni dgr.. hehe

Who was the last person to message you?
** ina, my bestfriend opismate gitau kuah rojak ade atas meja dier.. tp carik2 takde pulak hehe

What time did u go to bed last night?
** 11.30 lbh...

What book are you reading recently?
** 77 tips melembutkan hati lelaki..

Who gives you the best advise?
** depends on problemo.. tp sllnya my lovely mum & dad, dear hubby, my boss, my bestfriends :)

Do you eat whipped cream straight from the can?
** whipped cream x kot ;)

What was the last thing to make you laugh?
** sbb mmg suka senyum dan gelak so x pasti what the last thing nye hehe

What is the color of your room?
** biru + cream -> actually warna ni dear hubby pilih

Do you believe in the saying "talk is cheap"?
** ya percaya. sbb bila dh terlebih ckp kadang2 mengundang kepada percakapan yg tidak berasas @ beremosi @ tidak ada point...

What are you listening to right now?
** nafas aircond yg sangat2x kuat. agak2nya bila la org bole kompromi psl aircond ni ye?

Are you talking to anyone while doing this?
** hehe of course enggak. sbb waktu opis kan :)

What always makes u smile?
** anything + everything walaupun diberikan pandangan negatif oleh org lain :)

Are you blond?
** hehe no... sy punye hitam.. kan hitam itu menawan :)

What are you doing after this?
** meniti waktu utk blk umah

Were you happy when you woke up today?
** hepi but not fully.... huhu

Last person you ate with?
** my lovely famili :)

What were you doing at 8.00 this morning?
** samada lari tercungap2 kejar punch card @ jalan melenggang br lepas punch card :p

What were you doing in last 30 minutes?
** termenung tgk jam nk blk umah x tahan dgn sakit gigi...

What was something that happened to you in 1998?
** amik peksa SPM dan lama menangis sbb akan tinggalkan dunia persekolahan...

If you were stranded on an island with the person you hated and without food
** na'uzubillahi min zalikh......

When someone catches your eyes, do you try to make an eye contact or avoid it?
** depends on who... kalu bukan muhrim x kot.. kalu dear hubby of course yesss hehe :)

What color is your comp/laptop?
** dl silver, skrg hitam

What was the last thing you bought?
** tiket balik grik. tp terpaksa cancel balik atas sbb tertentu huhuuu

How do you know when ur in love?
** hehe. bnyk. antrnya akan bersikap lbh bertanggungjwb & lbh menyayangi si dia. ingatan tu tak yah ckp la mmg sll ingat jerrr...

The person you want to tag to do this thing? - same with the entry before.. :)
- k.ha
- abe mie
- kak tini
- wardah
- ipah

Thursday, November 20, 2008

i was tagged!

salam semua... actually aina br saja pulang dari pontian, pas 2 hari berkursus kat sana. best la gak bila dpt kuar dr kepompong dan loteng opis :-) sambil2 kenal tempat org kan... so sorry to ina ngan k.ogy x dpt singgah sbb aina gi ngan kete opis ..

sampai2 je kat umah terus on laptop. punye la rindu kat lappy hehe :) tp yg tak bestnye bila belek2 blog kengkawan terkena tag pulak dgn pn wardah... hmm.. sbnrnya sblm ni pun kena tag gak ngan cik dayah kat sini, tp sbb blurr2 je psl tag ni akhirnya x ter-reply... skrg ni br paham bila org tag kita tu dia sayang sgt kat kite (perasan :p) so aina rangkumkan kesemua jawapan dalam entry kali ni yee, cik dayah dan pn wardah yg disayangi :)

ok... aina jwb dl soklan2 cik dayah:

LIST OUT TOP 5 PRESENTS YOU WISH FOR & THE REASONS FOR YOUR CHOICE
1. pakej percutian with spa
bestnye kalu dpt hadiah ni... aina mmg suka sgt la lepaskan tensi2 dan betulkan urat2 pas sehari suntuk bekerja. tp kalu dpt pakej percutian lengkap ngan spa dpt bwk hubby pi honeymoon lg best hehehe :)
2. duit
ade duit sume leh wat. mcm2 cita2 lain boleh termakbul hehehe :)
3. baby
of course bg pasangan yg dh berkahwin inilah impiannya... actually sy suka sgt tgk bila hubby main ngan baby & budak2... tenang je.. :) doa2kan kami yee...
4. kereta & rumah
wat masa ni ade kete adik merc je... umah pulak umah sewa je. ade la skit2 hasrat utk memiliki kete & umh sendiri yg lbh besar dan selesa... masih berusaha tp kalau dpt best gak hehehe :)
5. kasih-sayang
anugerah Allah dan hadiah yg paling tak ternilai... dl kini dan selamanya... inilah hadiah yg paling aina harapkan dan tentu akan menghargainya :) alhamdulillah kini dpt tambah lg satu kasih syg, of course dr hubby tersayang :)

IMPRESSIONS OF HER/HIM
1. cintakan profession perguruan -> kagum bila dgr hubby ckp beliau rs puas bila dpt lihat anak murid / org yg diajar tu dpt buat @ ikut apa yg diajar. tabik spring la yang :)
2. ade pendirian sendiri -> namun masih boleh berunding dan bertolak ansur. seorg yg sgt memahami..
3. pemalu & pendiam -> kadang aina pulak malu dgn diri sendiri sbb lbh expose drpd dia hehe. he'll only bnyk ckp ngan org2 terdekat aje..
4. perumah -> sgt mementingkan hubungan kekeluargaan, keluarga adlh segala2 bgnya..

MOST MEMORABLE THING SHE/HE HAS DONE FOR YOU
alamak. bnyk lee.. hehe. secara umumnya aina akan sentiasa ingat setiap detik2 indah dan manis bersamanya terutama perubahan2 positif just for our marriage love.... :)

Tag Pn Wardah pula berbunyi mcm ni:

"Sila tempek pic perkahwinan korang yang paling korang suka paling korang sayang n paling korang rasa cun melecun.dapat yang potret kawen lagiiiii cun!"

so... inilah gambarnya... yg paling aina sayang, yg paling aina terharu, yg paling aina akan ingati saat2 ni..... kat mana-mana pun aina letak gamba ni sbb rasa amat bermakna, perasan x dlm blog ni pun ade? hehehe.... the reason why.... inilah saat aina disentuh buat kali pertama oleh suami iaitu saat majlis membatalkan air sembahyang setelah akad nikah, sambil dipeluk erat dan dipandang mesra penuh kasih sayang oleh mak aina... sayu sgt hehe :-) kalu perasan kat tepi cik imah, cicit nenda pertama sblh mak :)

utk gamba potret yg paling aina suka pulak.... hmmm.... inilah dia :-)

gamba ni diambil oleh rakan sepejabat saya masa majlis kenduri sambut menantu yang diadakan kat rumah hubby di grik, perak... aina sgt sukakan gamba ni sbb... bnyk kisah di sebalik perjalanan sesi penggambaran ni berlangsung menyebabkan kami sgt2 keletihan, namun akhirnya kami dpt timbulkan mood bergambar dlm gambar ni hehehe :)

oklah. saya dah habis jawab kesemua soalan2... masih tak pasti nk tag sape, will be update soon slmt mlm :)

Friday, November 14, 2008

sekadar luahan...


duk wat keje pk pasal coding rs mengantuk... br nk terlena telefon berbunyi hehe. wat ms ni dh tak larat nk pk pasal coding, so wat la entry blog baru utk berceloteh. ntah nape hati kata nk bercerita pasal punch card... mmm.... rasanya ramai pekerja yg terikat dgn punch card especially gomen officer yg berperasaan macam saya.. tensi pk psl punch card! pagi dan ptg asik terikat dgn punch card hehe


bila dgr sesetengah jwtn dan agensi yang tak pakai punch card, pekerja-pekerja swasta umumnya, seronok dgn waktu flexible kerja mereka. tak terikat tapi hasil kerja yang diberi memuaskan malah kepakaran semakin meningkat. secara jujur saya mmg jeles dgn kebanyakan kawan yang mana waktu kerjanya fleksible jadi mereka bole menyusun atur waktu dan jadual harian selari dgn semua kehendak.

"tidak rasa terikat dan tertekan" antara ungkapan yang sering saya dgr daripada kelompok2 ini. ye, mereka ada masa untuk uruskan rumahtangga, bagi seorang isteri, suami dan anak-anak terurus, ada masa untuk diri sendiri dan kerja yang dipertanggungjawabkan boleh dibuat pada bila-bila masa dan masih boleh disiapkan mengikut tempoh masa yg dh ditetapkan. terutamanya bagi profession yang menuntut penggunaan otak yang maksima. cthnya programmer, tak semua orang boleh buat programming di waktu pagi dan petang! ada yang buat malam, ada pulak kepala fresh di waktu dini hari. mcm budak2 sekolah lah kan, mereka ada masa2 tertentu untuk ulangkaji atau pun buat latihan. tidak sama antara satu sama lain.

ada orang kata punch card ni untuk memastikan pekerja berdisiplin dan menepati waktu. ye saya tak nafikan mungkin elemen punch card ni boleh digunakan utk membentuk pekerja berdisiplin, tapi setakat manakah tahap disiplin tu boleh disemai di kalangan pekerja-pekerja kita? yang saya lihat punch card semua hitam tapi kerja belum tentu boleh buat atau siap seperti yang dikehendaki. apa pula kata anda bila lihat punch card cemerlang tapi... permainan komputer pula yang jadi menu harian pekerja-pekerja ini? heheheh... pelik juga saya bila dapati punch card menjadi salah satu item penting untuk menilai prestasi seseorang pekerja... bagi saya soal disiplin ini hanya perlu timbul dalam perkara yang membabitkan prestasi kerja yang dipertanggungjawabkan. soal di mana ia dibuat itu bukan persoalan yang penting siap dan dapat memenuhi kehendak pelanggan. betul tak?

mmm..... semua ini hanyalah sekadar luahan dan tidak mampu mengubah apa2.... apapun semua benda dan perkara di dunia ini ada pro dan kontra nya... maka perlulah terima seadanya... betul tak?

note : teringat kat cite hubby psl ade sorang lecturer kat salah satu IPT tempatan pecahkan kotak punch card hehehehe..... rupa2nya bagus juga, lecturer di sana skrg dgn rela bole bekerja siang malam dan prestasi masing2 (terutamanya student) semakin meningkat! so ape kata anda?


Tuesday, November 11, 2008

Semanis Kurma kembali lagi... :)


salam semua... ingat lagi tak aina pernah cite pasal episod "Semanis Kurma"? haa.. bagi sesapa yang belum tahu kewujudan siaran ni, sebenarnya ia adalah salah satu rancangan feveret aina yang disiarkan secara langsung, membincangkan topik2 alam rumahtangga, & paling best di host kan oleh ustazah idola aina, Ustazah Bahiah dan suaminya yang mula disiarkan pada bulan Ramadhan yang lepas. sapa2 yang terlepas episod yang sebelum2 ni blhla tonton kat sini

di bulan Ramadhan dulu disiarkan pada setiap hari Khamis Jam 11.00 malam, sekarang siaran telah beralih ke setiap hari Selasa, Jam 9.30, di tv9. rancangan yang mencecah selama 1 jam ni sebenarnya dah mencecah sebanyak 5 episod (termasuk hari ni punye). topik2 yang diutarakan mmg menarik dan sesuai untuk semua pembaca. untuk aina mmg banyak ilmu yang didapati, dan aina pun berharap agar all readers (especially yg dh kawen) dapat manfaatkan rancangan berilmu ni...

topik hari ni mengisahkan tentang "bulan madu..", tumpuan bukan diberi kepada pasangan yang merancang / hendak / baru berkahwin, tapi yang telah berkahwin. sambil menonton sambil menaip blog ni, so mana yang saya sempat take note bolehlah dikongsikan bersama dgn readers sume.. salah satunya sabda Nabi Muhammad S.A.W yang dibacakan oleh Ustazah Bahiah malam ni, sama kita renung dan amal2kan ek...
"isteri sentuh jari suami, suami sentuh tangan isteri, Allah leraikan dosa keduanya di celahan jari2 mereka....." dan satu lagi "isteri pandang mata suami, suami pandang mata isteri, nescaya Allah pandang suami isteri itu dengan pandangan kasih-sayangNya.. "

dan utk mengakhiri entry kali ni saya sertakan tips oleh pengacara suami isteri untuk kita semua;

kunci menjadikan rumahtangga umpama saat berbulan madu;
1. sikap romantis dan kasih sayang
- bukan datang dari barat tapi dari rumahtangga Rasullullah S.A.W.
2. jadikan diri sebagai seorang kekasih kepada pasangan masing2.
- bila bertemu dalam hati ada perasaan lain, getaran kasih sayang
3. komunikasi kasih
- kata2 indah, kata2 kasih-sayang, elakkan perkataan yang boleh sakitkan hati
4. perbanyakkan doa
- sbg cara bersyukur, kenduri kesyukuran, doa selamat
- surah Toha, ayat 1-5, melembutkan hati pasangan
5. lakukan kerja-kerja bersama
- solat berjemaah, tahajjud,
- hobi dikongsi bersama
- kerja-kerja rumah dan lain2
6. tidak abaikan kebajikan kepada kedua ibu-bapa
- doa paling dimakbulkan oleh Allah..

oklah itu saja... jangan lupe utk ikuti episod seterusnya minggu hadapan dengan topik best, "Haruan Makan Anak". hepi watching! :)

Monday, November 10, 2008

ke mana menghilang?

salam semua readers yg disayangi, maaflah sbb dh lama tak update blog. mmm ke mana ye agaknye saya hilangkan diri? ofis dekat seminggu tak masuk, blog & fp tak update, dan semua2 yg sewaktu dengannya... maafkan saya, tapi ke'senyap'an saya bukan ke mana, tapi nikmat kesihatan saya ditarik sedikit, keadaan saya tidak mengizinkan sejak 2 minggu lepas dan akhirnya saya warded kat hospital ... alhamdulillah sekarang dah beransur pulih, thanks a lot to my hubby, my parents and famili :) thanks juga kepada mereka yang melawat dan mengambil berat bertanya kabar :)

rindu sgt kat blog ni.. dh lama x update kan hehe.. actually before tak sihat ari tu bnyklah jugak yang berlaku. semuanya dah diceritakan kat entry2 sblm ni, tinggal 2 cite jer... tak pe la dah lama pun, tapi untuk sume readers saya masukkan juga dalam entry kali ni ye.... ape lagi kalu bukan cite psl raye kat MARDI hihi :)

raya peringkat IS dan MARDI tahun ni agak meriah, mana tidaknya kami dapat recharge corner baru, siap ade air terjun lagi ;) dan sambutan hari raya peringkat MARDI pun tak kurang hebatnya bila disertakan sekali sambutan acara Mini MAHA. bagus juga idea utk jadikan tapak ekspo kekal pertanian tu sebagai tapak utk adakan acara2 sampingan lain selain MAHA, ko tak bahaya gak ek... tinggal bangunan dan tapak lama2.. dua tahun sekali baru pakai hehehe...

oklah tak leh nk tulis panjang2 sbb bnyk keje lg yg harus diselesaikan malam ni.... so tgk je la gamba2 yg ade yeee.... :)




note : klik kat gambar utk paparan lbh jelas ek..... ntahla nape bila combine gamba je jadi blurrrrr.... huhu

Wednesday, October 29, 2008

Jamuan makan dan resipi puding roti

mlm ni rasa sunyi, try tido tp tak leh, mata pun dh naik lebam2 sbb ngantuk tp tak leh tido. tiba2 teringat kat blog ni dh lama x update hehe. bukan takde cite menarik tp tak sempat, so sorry to all readers! biasalah kalu hubby blk tu agak bzlah skit.. ada gak yg kata nnt bila hubby dh duk sama tak pi mana2 nmpknya takde dunia lain la kot.. ala.. hopefully tak la.. sbb aina mmg suka berkarya.. hobi yg satu ni hrpnye tak ke mana la ek.. doa2kanla ek.. aminn... so sambil2 tgk lappy dan insert gamba2 baru yg diambil, teringat pulak ms siang takdi...

antara kengkawan hubby kat opis lamanya, LLM..

actually siang takdi wat makan2 skit utk kengkawan hubby kat LLM dan teman rapat aina. so sorry sbb tak dpt nk ajak ramai coz keadaan tak mengizinkan.. insyaAllah ada rezki lain kali aina wat mkn lagi dan jemput semua yee... so inilah gamba2 nyee..

sonok & puas hati bila kengkawan makan dgn berselera apa yg kita masak hihi

tgk tu sy suka menyempit nk amik gamba ngan hubby hihi

utk jamuan kali ni aina masak simple2 jer.. wat nasi ayam, spaggeti dan puding roti je... utk resipi nasi ayam aina dh bg kat entry sblm ni... utk entry kali ni aina bg resipi utk puding roti je dulu ok... cubalah.. sedap insyaAllah... :)

ini je lah yg tinggal ms jam dh hampir menjengah ke pukul 3 ptg hihi :)

Puding roti* ( thanks to cik dayah)

Bahan2:
1 bungkus roti bersaiz jumbo
2 tin susu cair
2 sudu margerin
10 sudu gula
2 biji telur
beberapa titis esen vanila

Cara:
Blenderkan sume bahan tersebut
Masukkan dalam loyang disapu marjerin
Bakar dlm oven suhu 180 darjah celcius dalam lingkungan 40 minit

*sesuai dengan saiz loyang 25cm x 20cm. kalau nk sikit bahagiakan dua je semua bahan2 tersebut ok...

Tuesday, October 21, 2008

open house

hari ni dah hari yg ke-21 syawal, namun suasana kat ibu kota terutamanya masih lagi meriah dgn sambutan hari raya di sana sini. mungkin agaknye alasan "tidak mahu terlepas utk merasai makanan2 sedap di jemputan majlis hari raya" boleh dijadikan salah satu pemangkin pemberi semangat bagi sesetengah kita di luar sana utk habiskan puasa sunat 6 syawal seawal mungkin :) apa2pun jgn tersasar dari niat asal dah la ye... nnt pahalanya pun tersasar hehe... :)

Ragam aina dan kwn2 sepejabat di majlis jemputan hari raya
seorang pelanggan kami


bercakap tentang kemeriahan hari raya, rasanya hampir keseluruhan daripada kita bole jimatkan kos pembelian / penyediaan makanan sbb ada saja jemputan @ majlis hari raya hampir setiap hari tak kira waktu siang / malam. malah saya lihat menjadi satu masalah pula kepada mereka yang bekerja di peringkat pengurusan professional (dgn kata lain pangkat tinggi laaa) kerana mereka @ P.A mereka pening mengatur jadual tugas + jadual jemputan hari raya! hehe.. uniknya bulan Syawal ni hehe..

saya pula... hmm.. hanyalah seorang 'SYMP-saya yang menurut perintah' :) maka kesibukan saya tidaklah seberapa berbanding orang-orang yang lebih tinggi jawatannya, masih tidak terlepas dengan jemputan-jemputan untuk menghadiri jamuan hari raya... alhamdulillah rezeki dariNya.. kalu tak, tak merasalah makanan2 sedap di bulan mulia ini :)

Friday, October 17, 2008

petua utk perempuan @ isteri....

sonok hati ni sbb sejak post tajuk semalam bnyk respon positif yg aina dpt drpd pembaca. thanx a lot and hopefully dpt ilmu yg diberi & dimanfaatkan oleh kita bersama insyaAllah.. :-) lagi seronok rasa hati bila baca entry abe mie nie yg khusus utk aina... terima kasih bnyk2 ye abe mie :)

abe mie and his son, umar

rasanya ramai yg tak kenal sape abe mie ni sbnrnya.. beliau adalah abang sepupu sulung kami cucu-cucu nenda dan tok ayah sblh mak aina. kbtln aina mmg tak ada abg jadi mmg aina manja ngan abg2 sepupu ni hehe.. tak perlulah aina cakap lebih2 lagi, kalu nak lbh mengenali beliau dan isteri (kak tini) bolehlah terus ke website mereka di sini dan sini.

ok berbalik pada tajuk asal. terima kasih sekali lagi utk abe mie dgn entrynya itu, mmg aina akui sebagai seorang perempuan yang baru bergelar seorang 'isteri' mmg banyak perkara yang perlu dipelajari. samalah juga dgn dear, kami setiap masa akan terus belajar dan belajar utk perbaiki hubungan dan segala yang perlu utk rumahtangga ni. konsep kami mudah, belajar sehingga ke nafas terakhir, so hopefully semua tu dapat mengeratkan tali hubungan dan keutuhan rumahtangga ni :)


haa.. agak2nya gambar buku apalah ye agaknye ni? hehe... utk semua pembaca setia, tentulah tahu aina seorang yang suka membaca kan? tp sekarang ni masa agak terbatas dengan kesibukan yg ntah dari mana dan apa ntah.. walauapapun still nak bagi readers semua tau tentang 2 buku kesayangan aina, yang dah beberapa kali baca dan masih cuba untuk praktikkan kesemua petua2 dalamnya, iaitu buku 77 Tips Melembutkan Hati Lelaki dan Kado Pernikahan Untuk Isteriku.

buku pertama mmg bagus, simple tapi padat dengan petua yang senang untuk dipraktikkan, aina mmg sarankan tiap isteri beli, baca dan praktikkan :) sure suami sayang kamu hehe! buku kedua pulak aina sarankan dibeli oleh kaum2 hawa sejak anda bergelar gadis lagi. maknanya yg dh bergelar isteri lglah digalakkan, kan? bnyk ilmu agama tentang rumahtangga yang boleh diperoleh daripada buku ni. terima kasih kpd sahabat yg kenalkan aina dgn buku ni. banyak manfaat yg aina peroleh drpdnya :)


dan kepada sahabat2 lelaki dan kaum suami, apakata anda beli dan hadiahkan 2 buah buku ni utk teman wanita, tunang atau isteri anda..... doa2kan semoga dibaca dan dipraktikkan insyaAllah untuk kesenangan dirimu juga :)

dan untuk rakan2 bergelar seorang perempuan dan isteri, jadikanlah dirimu isteri yang paling terbaik utk suamimu... apalah salahnya jika disematkan azam dalam diri untuk menjadi isteri yang terbaik di dunia dan akhirat suamimu insyaAllah azam itu akan diiringi rahmah dan dipermudahkan olehNya dalam menunaikannya ameenn .. selamat beramal :)

Thursday, October 16, 2008

kenapa.. dan mengapa wanita begitu?

lama sudah aina memikirkan topik menarik ni. ramai lelaki asik tertanya sendiri kenapa dan mengapa perempuan begitu. kadang ada juga yg berkata x dpt faham sifat sebenar org perempuan, perempuan ni complicated laa.. itu la.. ini laa.. sebenarnya itulah keunikan ciptaan Allah.. lelaki dan perempuan perasaannya sama sahaja, saling tak puas hati dan fikir kenapa dan mengapa jenis berlainan ni lain sifatnya. dah namanya 'jenis berlainan' kan! hehehe. jadi terimalah dan belajarlah untuk memahami satu sama lain. alangkan sejenis pun berlainan sifat dan karektor, apatah lagi lain jenis! betul tak?

apa2pun tahniah kepada para lelaki, para suami yg menerima kehadiran wanita / perempuan seadanya... belajarlah untuk memahami karektor seorang wanita / perempuan, percayalah anda tidak akan menyesal hehe.

sebelum bercuti panjang utk sambut hari raya hari tu, dah menjadi kebiasaan dan budaya di kalangan rakan sepejabat untuk menghantar email berbentuk ucapan kemaafan dan sambutan idulfitri. salah satu email daripada rakan sepejabat saya, seorang lelaki, En Zulkifli menarik perhatian saya kerana disamping ucapan sambutan dan kemaafan darinya, diselitkan sekali satu lampiran bertajuk 'Petua Mengasihi Isteri'. walau daripada mana punca karya tersebut, yang saya bangga adalah kerana beliau praktik dan sudi berkongsi bersama semua rakan-rakan beliau. tahniah En Zul! dan kepada pembaca lelaki sekalian, aina lampirkan dalam blog ni utk tatapan anda semua... utk pembaca perempuan, tak salah rasanya anda copy paste dan hantarkan kepada pasanganmu :-) semoga artikel ni dapat dimanfaatkan bersama :-)

us...
PETUA MENGASIHI ISTERI

1. Telefon isteri dari tempat kerja untuk bertanya khabar, memberitahu sesuatu yang menarik atau sekadar ingin menyatakan "I Love You".

2. Ucapkan kata-kata sayang sekurang-kurangnya dua kali sehari.

3. Tolong kemaskan katil dan bilik tidur.

4. Tolong terbalikkan stokin atau seumpamanya untuk memudahkan isteri mencuci. Tolong buang sampah tanpa disuruh.

5. Bila keluar out station, telefon isteri untuk memberitahu nombor telefon tempat penginapan dan memberitahu yang kita sudah selamat sampai.

6. Tunjukkan kepimpinan yang baik, suami adalah ketua rumahtangga dan pendidik.

7. Berdiskusi dari semasa kesemasa, jangan ketepikan pendapat isteri.

8. Sentiasa kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.

9. Sokong pendapat isteri sekiranya beliau bertentangan dengan pendapat orang lain, tetapi hendaklah secara rational bukannya mengiyakan semuanya...... sekiranya pendapat isteri anda salah.... betulkan.

10. Urut-mengurut isteri atau seumpamanya dari masa kesemasa.

11. Peluk dan belai isteri sekali-sekala tanpa implikasi seksual.

12. Sabar dan tenang bila mendengar cerita dan masalah isteri.

13. Pamerkan kasih sayang bila dikhalayak ramai. Jangan abaikan isteri atau tinggalkan beliau jauh bila berjalan.

14. Bila berjalan berpegang tangan, jangan biarkan tangan longlai.

15. Buatkan air minuman atau seumpamanya sekali-sekala.

16. Bila makan diluar, jangan harapkan isteri sahaja yang memilih tempat untuk makan.

17. Sabar bila isteri terlambat sedikit atau dengan tiba-tiba ingin menukar baju yang dipakai atau menukar rancangan.

18. Beri perhatian yang lebih pada isteri dari orang lain dikhalayak ramai.

19. Lebihkan isteri anda dari anak-anak.

20. Belikan hadiah kecil dari semasa kesemasa seperti minyak wangi dan jam. Kad-kad ucapan juga dapat mengeratkan lagi hubungan kasih sayang dengan isteri.

21. Bila Hari Raya tiba nanti jangan hanya bagi 'angpau' kepada anak-anak sahaja . Tetapi bagilah juga kepada isteri anda. Tak kira lah berapa jumlahnya dan tak kisahlah samada dia bekerja atau surirumah tangga sahaja. Anda pasti seronok lihat isteri gembira.

22. Perempuan inginkan perhatian dan kasih sayang, terutamanya dari orang yang disayangi. Oleh itu tunjukkan sifat keperihatinan dan kasih sayang yang tiada nilai kepada mereka. Bila mereka rasa terhibur dan bahagia mereka akan menjadi seorang pasangan yang amat setia dan cinta sepenuh hati. Sekiranya kasih sayang yang mutlak telah didambakan kepada orang yang disayanginya, segala pengorbanan akan dilakukan tanpa memberi sebarang nilai-itulah perempuan.

23. Gunakan sepenuhnya teknologi yang ada dizaman sekarang. Seringlah menelefon atau menghantar e mail untuk bertanyakan khabar atau paling minima mengucapkan ‘Hai’ untuk menunjukkan bahawa dia sering di hati kamu. Bagi mereka walaupun satu ungkapan atau satu ayat, ia merupakan sesuatu yang sangat berharga dan begitu bahagia menerimanya.

24. Berkongsilah masalah dengan mereka, cuba dengar pendapat mereka, sekurang-kurangnya mereka akan berasa yang mereka itu penting dalam diri kamu dan diperlukan.

25. Jangan kamu ambil remeh temeh pada perkara yang amat penting bagi mereka. Mereka sangat kuat ingatan terhadap tarikh-tarikh penting, contohnya hari ulangtahun. Apa salahnya buat ‘surprise’ sekali sekala kepada orang yang kita sayangi. Mereka akan dapat rasakan yang kamu betul-betul menyayanginya.

26. Perempuan terkenal dengan sifat manjanya. Mereka sering ingin melakukan sesuatu bersama orang yang disayangi. Mereka akan meminta bantuan kamu walaupun mereka mampu melakukannya. Jangan menolak sekiranya kamu tiada halangan ketika itu. Inilah masanya untuk kamu menonjolkan ke’macho’an kamu!

27. Pujuklah mereka dan tenangkan mereka sekiranya mereka dalam kesusahan. Ketika ini mereka benar-benar inginkan kamu disisi mereka.

28. Jangan kedekut memberi pujian kepada mereka kerana mereka berhak mendapat pujian.

29. Berbincanglah kamu selagi kamu boleh berbincang dan berbincanglah bersama-sama dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Jangan kamu menggunakan kuasa veto kamu dalam membuat keputusan.

30. Cuba memahami keinginannya dan kemahuannya. Sesetengah perempuan tidak suka menyatakan secara terus terang tentang apa yang mereka inginkan, kadang-kadang mereka suka berkias dan memberi contoh ‘cerita orang lain’ kepada kamu. Jadi kamu kenalah peka dan gunakan kepakaran kamu untuk memenangi hati mereka.

31. Jangan lupa, mereka juga ada ego yang terselit di celah-celah kelembutan mereka. Apabila mereka terancam atau tercabar.. lahirlah sifat amarah, cemburu dan cepat merajuk. Masalah akan timbul bagi mereka yang suka memendam terhadap sesuatu yang mereka tidak puas hati. Mereka akan ‘meletup’ pada suatu hari. TETAPI kamu jangan sama-sama meletup. Kamu juga jangan lupa dalam diri kamu wujud satu sifat kepimpinan untuk menyelesaikan masalah yang timbul dalam keadaan yang terkawal Cari sebab mengapa ia terjadi dan bawa berbincang. Ditahap ini kesabaran, toleransi dan komunikasi amat penting. Lakukan dalam keadaan ketika mereka sudah 'sejuk'. Mungkin kamu juga boleh 'cool'kan diri kamu dengan berfikir secara positif contohnya mengapa mereka cemburu… itu kerana mereka SAYANGkan kamu!

Monday, October 13, 2008

puasa sunat 6 syawal

lama x update blog ni... x tau nak start dr mana hehe. well.. something happen last week.. sampai ke pagi ni senyum tu lebar lg hihi. act hari rabu last week dpt msg dr dear akan turun kl hujung minggu. terkejut + sonok dear nk balik. walaupun dh berbulan2 duk berjauhan tp rs gembira bila dgr dear nk balik tu still sama malah excitednya makin meninggi dari bln2 sblmnye hihi. so mmg pahamla perasaan shida bila dia tunjukkan rasa excited dan hepinye dia kat sini bile dpt tau her lover, dr hannan nk turun muar! hehe. tu br boypriend cik adik, kalu dah jadi hubby tau la camne perasaan bila duk jauh tauuu... :-) tp syg, punya suka dear balik sampai tak perasaan kami tak amik gamba langsung. ms dear nk naik bas balik ke perlis br perasaan, so amikla gamba tp tak leh nk publish sbb gamba aina sememeh coz tahan nangis :pskrg nk celoteh psl pe ye...? haa.. br teringat psl pose sunat 6 hari raya... pagi takdi sempatlah berbual dengan rakan sepejabat tentang pose sunat ni... tahniah la kat mereka2 yg dah berjaya habiskan puasa 6. saya pulak br dpt 2 hari. harap2nya dapat habiskan mcm org lain gak, insyaAllah..

ok kat sini ade sikit info tentang Puasa Sunat 6 Hari Syawal yang nak dikongsi bersama:
sumber dari : http://fiqh-am.blogspot.com

Apakah dalil bagi kelebihan berpuasa di bulan syawal?

Dalilnya ialah sabda Nabi s.a.w.; “Sesiapa berpuasa bulan Ramadhan, kemudian ia ikuti dengan berpuasa enam hari di bulan syawal, maka ia seolah-olah berpuasa setahun” (HR Imam Muslim dari Abu Ayyub al-Ansari r.a.)

Adakah disyaratkan puasa enam hari itu dilakukan berturut-turut?

Tidak disyaratkan. Harus diselang-selikan asalkan dalam bulan Syawal dan bilangannya mencukupi enam hari. Namun yang terbaik (afdhal) ialah melakukannya berturut-turut dan lebih afdhal lagi memulainya dari dua syawal.

Jika seseorang itu mempunyai puasa Ramadhan yang perlu diqadhanya, adakah harus ia berpuasa enam sebelum mengqadha puasanya?

Harus kerana puasa qadha Ramadhan memiliki waktu yang panjang untuk dilakukan iaitu sehingga Ramadhan tahun berikutnya, adapun puasa enam hari di bulan Syawal waktunya adalah terhad. Namun jika kita dapat melakukan puasa qadha terlebih dahulu, kemudian diikuti dengan puasa Syawal, itu yang terbaik kerana kita mendahulukan ibadah yang wajib ke atas yang sunat. Dan ada ulamak berpendapat; harus kita meniatkan keduanya sekali dalam satu puasa, tetapi yang terbaik kita memisahkannya kerana akan memperbanyakkan amalan kita kepada Allah.

Wednesday, October 08, 2008

mOod raYe

kemeriahan raya di kampung dear at grik

hari ni aina masih lagi dalam mood raya. kelmarin masuk kerja pun tak de mood nk wat keje walaupun bnyk kerja yang kena submit hehe. mana tak nya ada 3 org je dlm opis :-) nak jadi cite malam tadi sakit gigi menyerang, so hari ni terpaksalah cuti. sebenarnya sakit gigi ni dah lama, bertahun2, tp kerana syg dan takut nk cabut gigi so hajat nk buang gigi tu terpendam gitu je. dh lama gigi ni tak menyengat2 kebisaan, nk jadi cite ms balik kg ari tu sakit menyerang, yg x tahannya mlm raya ke-3, sakit sgt.... at last telan ubat sakit gigi.. dan hari ni sakit tu dtg lagi... teringat kat cousin kak ha, kalu ade kat kelantan dh tentu aina gi klinik gigi dia minta tlg cabutkan :-( tp yg bestnye, sakit gigi pun sakit gak, tp kuih raya tetap licin hehe :-)

sakit gigi...

pagi takdi rasa lega skit, so mulalah gatal nk on laptop. teringat pulak kat msg2 dan all wishes hari raya yang disampaikan rakan-rakan dan sedara mara. utk semua, maafkan coz x dpt call / reply the msg sbb line tel tak bape ok, bila dh ok pulak tel dh kena barred. bukan pe tak sempat nk gi bayar bil before raye hari tu hehe. so dikesempatan ni aina nk ucapkan time kasih kepada mereka2 ini atas ucapan yang diberi ....
pn emizul, pn norzalina, cik zaireen, en mohd azim, en mohamad rizal, en nazri, cik nurul idayu, pn normah asran, cik tengku siti fatimah, cik mala, en asmadi, pn zuraihan, en wan abu bakar
dan kepada semua sedara mara rakan taulan yang menghantar msg2 dan kad raya, thanks a lot :-)


Monday, October 06, 2008

Kembali ke rumah dan bekerja...

Salam semua.. mcmana raya kali ni? harap-harap semuanya gembira dan bahagia menyambut lebaran kali ni. teringat pulak aina kat insan-insan yang tak bernasib baik. bagi aina pulak, sepertimana rakan-rakan lain yg baru alami alam baru, samalah juga dengan aina, syukur alhamdulillah aina panjatkan pada Ilahi kerana berpeluang beraya bersama dear tercinta.. ntah kenapa seminggu off menulis hati tak sabar nk on laptop dan mengarang. bnyk cite yang dikongsi bersama... pg ni badan masih rasa letih skit so datang ofis pun lambat skit..

oklah mula2 cite pasal persiapan raya. actually persiapan bermula pun berkat kehadiran sahabat aina, fizah ke rumah. atas sebab-sebab yang tak dpt disengajakan kami kena rombak susun atur perabut kat ruang tamu umah tu (tulis tu mcm 'perabot' tu bnyk je hehe) maka terjadilah episod membeli dan mengemas umah. dear msg akan balik umah jumaat terakhir puasa so seminggu before raya tu kerana terlalu excited tak saba menghitung hari tunggu gaji masuk, then bila gaji dah masuk seawal jam 11 pagi dh kuar dari opis utk soping beli barang2 keperluan rumah dan raya. (bahaya ni kalu bos baca hihi!) tahun ni aina tak berapa titikberatkan soal kuih muih sbb bila pikir tahun2 lepas kuih muih x bape dpt sambutan drpd tetamu. so duit bnyk dihabiskan utk soal2 lain..

ragam persiapan open house

raya kali ni alhamdulillah syukur pertama kali aina dpt rasa beraya dengan gelaran baru, seorang isteri dan beraya bersama dear dan keluarga mertua. sepertimana rakan-rakan, tentunya kenangan ini akan terpahat selamanya dlm ingatan aina hehe. kami sepakat utk blk ke kampung hari selasa, sempatlah berbuka bersama famili mertua dan merayakan hari raya pertama dan kedua di grik, perak. suasana raya di perak samalah meriahnya di kelantan, cuma dari segi masakan jer yang lain. kalau kat kelantan masakan utama ketupat palas dan tapai, tapi kat perak pulak rendang dan lemang. apa2pun alhamdulillah sebab keempat2 tu mmg feveret aina hehe. cuma aina rs terkilan skit la, sbb sampai skrg still x dpt rs ketupat palas :-( raya ketiga rumah mertua ada rumah terbuka, jadi pd petangnya barulah kami dpt berangkat ke kelantan.

agar-agar kek yg dibuat oleh adik ipar saya paling laku pd hari open house tersebut :-)

namun agak mengecewakan sebab masa kami hanya terbuang di tengah jalan. perjalanan yang hnya perlu memakan masa selama 2-3 jam, melarat sampai 6 jam setengah dek kerana jem di jeli dan tanah merah. letih semua ada.. sedih juga kerana hanya sempat lawat mak long dan makcik di kampung, selain tido di rumah mek jupe ngan mak ayah dan adik2.

tempat lain br lepas musim buah, kat kampung aina kelantan lain pulak.. tunggu kami semua balik kot ;-)

raya keempat (sabtu) kami ke kampung sebelah ayah (ketereh) itupun hanya dapat singgah sekejap saja sbb zohor kami dh kena berangkat ke grik semula.

our memories at puncak titiwangsa...

keesokan harinya aina kembali ke KL dan dear balik ke perlis sambung pengajian... walaupun mmg rasa penat dan letih ke sana sini dan sibuk dengan beraya, dan sedikit terkilan kerana x dpt arrange masa yang lebih utk bersama famili di kelantan, tp kepuasan beraya sebagai isteri, menantu dan bersama dear tersayang tu amat bermakna.... titisan air mata terharu ini akan ku ingati sampai bila2.. hihi :-)

note : insyaAllah hajat rakan2 utk makan di rumah terbuka dimakbulkan, will be update soon insyaAllah... doa2kan yerk!


Friday, September 26, 2008

Selamat Hari Raya Idulfitri....


Untuk semua pembaca, selamat hari raya idulfitri, maafkan segala salah dan silap, halalkan segala yg dah termakan dan terminum...


Sepanjang cuti ni jaga diri baik-baik, pesanan untuk saya, suami dan juga semua, bawa kete hati-hati.. oklah.. jupe lagi pas raya insyaAllah....

Note : alhamdulillah, syukur atas rasa kesabaran yg tinggi akhirnya berjaya juga mengharungi onak duri bulan Ramadhan alhamdulillah... :-)

Monday, September 22, 2008

Analogi Rumput dan Kasih Sayang


Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am.

Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada mulanya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. kecualilah jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

Maka, bersyukurlah dengan kasih-sayang yang kau terima pada hari ini, kerana jika kau meninggalkannya, mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala. sedarlah wahai insan, kasih sayang ALLAH itulah yang paling hakiki, jika kau memalingkan dirimu dari kasihnya, maka kamulah serugi-rugi manusia.


Tuesday, September 16, 2008

Juadah berbuka puasa..lala masak sos dan sup sayur

Puasa kali ni saya keseorangan, bukan tak ada yang nak menemani tapi saya memilih utk berbuka di rumah sendiri sahaja. kadang tu luangkan masa berbuka bersama keluarga di rumah mak ayah.

Sabtu lepas sepupu2 sebelah mak datang berbuka kat umah, aina rasa seronok dapat panggilan daripada ida gitau abe norshan dan abe mie sekeluarga nk dtg umah. ms dpt panggilan tu hari selasa, so tak saba nk tunggu hari sabtu menjelang. rindu kat anak-anak sepupu pun ye gak... lama tul tak dpt jupe tambah2 lg dgn anak sepupu yang paling latest, Faid..

kak tini, wife abe mie dan kedua anak mereka
umar dan imah duk main2 dgn faid

Berjanji akan siapkan kuih utk juadah berbuka, dgn pertolongan cik dayah dptlah aina siapkan puding roti, onde-onde dan butir nangka (biarpun tak sama spt butir nangka yg lain spt yg abe kata heheheh)

cik da sibuk siapkan air utk berbuka,
tak perasan diintai kamera abe mie hehe

Aina sedikit sibuk dgn pelbagai job yang perlu disiapkan menyebabkan lewat sampai kat umah. org dh azan maghrib br sampai. "..tgk tu bertuahnye anak mak.... org pakat duk tunggu dier.." bak kata mak laa.. hehe. aina tersenyum simpul je la bila mak kata gitu. dlm hati syukur alhamdulillah kehadiran aina ditunggu-tunggu dan kasih sayang sesama sepupu itu masih sama cam waktu kecik2 dl... hehe. tapi sayangnya tak ada gamba yg aina dpt ambil sbb cik na imah, umar, aisyah, ain dan faid ni tertinggal kamera kat umah laa hehe. dpt amik gamba dr blog abe mie je.. hehe.

lauk pauk utk berbuka pada hari tu

Kpd rakan-rakan yang setia menggunakan resipi2 aina utk memasak, time kasih .. maaflah sebab tak sempat nak masukkan resipi dan gamba lauk pauk since bulan ramadhan yang mulia ni mcm2 pulak aktiviti. insyaAllah hari-hari berikutnya aina cuba ye. ok hari ni aina teringin nak makan masakan laut, so aina masak 2 jenis juadah : lala masak sos dan sup sayur. campur dgn daging masak black pepper yang dah dimasak semalam sudah cukup utk kami berdua..

Lala masak sos
bahan-bahan
lala - setengah mangkuk
1 biji bawang putih - dimayang dadu halus
1 biji bawang merah besar - dimayang dadu halus
1-2 batang serai - ditumbuk
cili kering - digiling @ dikisar
cili api - diketuk (mengikut selera masing2, kalu nk pedas masukkan bnyk2)
3 sudu besar sos tiram
5 sudu besar sos cili
2 urat kacang panjang - dipotong panjang2
garam dan air secukupnya

cara masak
bawang merah, bawang putih, digoreng hingga kekuningan. masukkan cili api, kemudian cili kering yang telah dikisar. setelah naik bau @ garing, masukkan serai. masukkan air sedikit bagi mengelak hangit. kemudian masukkan sos tiram, sos cili api, garam dan air secukupnya. bila sos dan mendidih dah betul2 masak, masukkan lala dan kacang panjang, goreng sekejap sahaja dan terus tutup api.

lauk ptg ni, lala masak sos, sup sayur dan daging black pepper

Sup sayur
bahan-bahan
1 ulas bawang putih - dimayang halus
1 ulas bawang merah - dimayang halus
serbuk lada hitam
segenggam ikan bilis - diketuk (tak perlu sampai lumat)
segenggam cili padi - diketuk
garam dan air secukupnya

tumis bawang putih + bwg merah + cili padi + ikan bilis. setelah naik bau masukkan serbuk lada hitam. masukkan garam dan air dan sayur2, kuatkan api utk elak sayur hilang zat + layu. sekali mendidih dan boleh angkat dan hidangkan.

Monday, September 15, 2008

Semanis Kurma...

Salam semua... di bulan puasa ni, macam2 rancangan menarik yang disiarkan kat tv tapi satu rancangan yg paling menarik perhatian aina dan juga rakan-rakan adalah Semanis Kurma, disiarkan secara langsung pada setiap hari Khamis jam 11.00 malam di tv9.

Alhamdulillah rasa syukur kerana pada waktu tersebut yang selalunya mata aina dh mula lali tanda mengantuk dan hanya tunggu disorongkan bantal akan segar dan ceria, tanda kegembiraan bertemus secara maya dengan pasangan idola romantis, Ust Bahiah dan Ust Wan Akashah yang juga merupakan host rancangan tersebut.

Sebenarnya secara tak sengaja terlihat iklan kat tv... ms tu iklannye cpt lantas aina cpt2 buka website tv9 untuk sahkan. Alhamdulillah setakat ni dah 2 episod tak miss, banyak ilmu tentang rumahtangga yang aina dapat.

Berikut adalah sedikit bingkisan yang aina dapat daripada episod ke-2, bertajuk Kahwin : Kerana Tuntutan Nafsu atau Tanggungjawab... (episod 1 tak sempat nk amik bingkisannye...)

Tetamu Undangan:
Pasangan Cat Farish & Hartini dan pasangan Juliza Adzlizan & Iskandar

Isi perbincangan:
> Sesebuah perkahwinan sepatutnye merangkumi perkara-perkara berikut, dan tanpanya akan timbullah masalah;
- ketenangan

- kasih sayang
- kasihan belas

> Setiap suami isteri perlu bertindak sebagai pembimbing, pelengkap, pelindung dan segala-galanya kepada pasangan masing-masing..

> Berkahwin muda amat digalakkan kerana bnyk perkara positif daripada negatif yang boleh ditangani.

> 5 thn pertama - proses mengenali diri sendiri dan pasangan

- setiap pasangan perlulah belajar ttg keistimewaan, kelemahan, kekuatan si dia

- akan berlaku banyak konflik untuk serasikan diri
- muzakarah antara suami isteri bnyk membantu menyelesaikan masalah

> Lelaki dan perempuan sama sahaja, punya pelbagai jenis nafsu namun jika tak dibendung boleh jadi parah.

> Kata-kata Iskandar, suami Juliza Adzlizan, yang aina sgt suka dengari;
- Senyum isteri senyumlah kita, duka isteri dukalah kita, hilanglah senyum hilanglah serinya
dan resahlah hati kita
- Kita anggap isteri sebagai sahabat maka kita tidak akan mencari orang lain utk berbincang
segala masalah.
- Haruslah kita praktikkan dalam rumahtangga (menganggap sebagai sahabat).
- Jika kita anggap isteri adalah isteri, maka akan timbullah jurang antara suami isteri.... kerana isteri tetap menjalankan tugasnya menjaga keperluan makan minum dan seks kita tapi hatinya penuh rasa sedih tetapi bila kita anggap isteri adalah sahabat,tanggungjawab akan berjalan seiring dengan perasaan kasih sayangnya....

Panggilan penonton yang mendapat perhatian saya:

Kes 1 :
Seorang pesara telah mempunyai isteri yang mempunyai beza umur 10 tahun lebih tua daripada isteri, dengan usia perkahwinan 30 tahun dan telah mempunyai 9 orang anak, setelah bersara mendapat kerja di seberang, dan berkahwin lain (orang seberang). Dengan alasan untuk mencari kelainan. Namun kini umurnya telah menjangkau 61 tahun, beliau mengabaikan tanggungjawab zahir dan batin kepada kepada kedua-dua isteri dan anak-anak mereka..

Kes 2 :
Seorang suami yang telah berkahwin, berumur 35 tahun telah mempunyai 7 orang cahayamata kini meninggalkan isteri tanpa kata putus, dan melakukan perzinaan dengan perempuan lain.

Sayu, sedih, bercampur-baur masa aina dengan kedua-dua kes ni. Malah menurut ustaz dan ustazah, banyak lagi panggilan yang cuba masuk namun masa tidak mengizinkan, cuma kita lihatlah sendiri betapa.... niat untuk mendirikan masjid itu menentukan segala-galanya...

Menurut Ustaz Wan Akashah, kenapa susah untuk mencari lelaki yang bertanggungjawab;
kerana kita kini di akhir zaman, tidak perlu dipertikaikan. yang perlu disoal adalah kepada lelaki itu sendiri... Ustaz juga menyarankan agar perkahwinan itu dijalankan secara baik, maka bercerai pun biarlah cara baik.

Dan rumusannya, berikut adalah ringkasan yang perlu ada pada suami dan isteri

I- idaman - jadilah isteri idaman kepada suamimu
S- sayang dan setia kepada suami
T- tabahlah... dalam menghadapi segala rintangan dan cubaan berumahtangga
E- elok - elokkanlah dan baiki selalu pakaian dan akhlakmu
R- rendah diri dan malu kepada suami, rahsia suami disimpan
I- ilmu - jadilah seorang isteri yang berilmu .. penuhi dadamu dgn pelbagai ilmu rumahtangga

S - sabarlah... dalam menempuhi alam dan menghadapi karenah isteri, anak-anak dan keluarga
U- (tak sempat nk take note - will be update later..)
A - akhlak dengan Allah, isteri, anak2, jiran tetangga, mak ayah, rakan taulan dan semua..
M - mimpin - tidak jemu memimpin isteri dan anak2
I - ikhlas - dalam menjalankan tanggungjawabmu...

Tajuk kali ni mengenengahkan sifat bakal / suami tu sendiri dalam niatnya mendirikan dan melayari rumahtangga yang dibina. Selaku nakhoda kapal, beliaulah yang akan menentukan samada rumahtangga itu didasari oleh tuntutan nafsu ataupun tuntutan tanggungjawab... jadi kepada suami2 sekalian... tepuk dada, tanyalah iman....

Kepada isteri-isteri pula, berikut adalah doa-doa yang diberikan oleh Ustazah Bahiah untuk amalanmu...
> Surah Ali Imran ayat 31 - amalan utk isteri - amalkanlah selalu
> As-Syura ayat 19 - lembutkan hati suami yang ego......

Oklah... itu sahaja dapat aina bingkiskan daripada episod ke-2 yang lepas, bagi sesapa yang tak termiss dua-dua episod ni bolehlah tgk kat website tv9, http://www.tv9.com.my atau kat sini

Semoga kita semua tabah dalam mengharungi onak duri alam rumahtangga... aminnnn... Ya Rabbal Alaminnn.....

Thursday, September 11, 2008

Pertengahan Ramadhan...

Salam... pagi ni baru sempat mengupdate blog. dah beberapa hari buka tp hanya sempat 'simpan draft' je. rs kerdil dan bersalah pulak tak sempat nk update, lagi2 bila ade teman yang menegur ".. aik, dpt award je diamkan diri?..." aisey, bukan mendiamkan diri, tapi tak sempat wahai teman2 dan rakan2 pembaca setiaku sekalian.. maafkan sy andai tak layak dapat award ini.. masa agak membataskan aina utk update minggu ni, kerana kesibukan kerja dan tugas2 lain .. tak berani berjanji, tp aina akan try naikkan kekerapan utk update blog ni utk akan datang erk :-)

Hari ni baru 11hb, kejap je rasanya, tp rata-rata rakan taulan kini sedang sibuk bicarakan tentang bulan yang ditunggu-tunggu semua, hari raya Idulfitri. masing-masing dah sibuk buat preparation itu.. dan ini... aina pun terasa jugak kemeriahan itu, tapi lebih memikirkan tentang janji aina yang patut dilakukan pada bulan yang mulia ini, serta ketakutan terhadap peristiwa yang akan berlaku selepas raya, final exam! skrg pun bahang final exam tu dh terasa.... mana tak nya, subjek yang diambil utk sem ni dua-dua susah. cuba je lah.. and wish me luck ek! (hehe.. padahal lambat lg :-))

Ada satu perkara menarik tentang raya tahun ni. Pagi takdi, sambil2 bersiap nk ke ofis biasalah saya akan buka tv sebagai peneman utk bersiap. Tgk MHI, tertarik dengan lelongan tiket2 bas yang ditawarkan oleh mereka. Destinasi2 yang paling glamour mcm Kelantan, K.Terengganu, Alor Star, J.Bahru antara destinasi yang ditawarkan. Mula-mula tu ingatkan tiket pergi je, rupa2nya tiket pergi balik! waaaa... best tu... bagi sesapa yang masih mencari2 tiket utk pulang ke kampung, bolehla tel, jawab soklan cepumas (mmg soalan2 yang mudah) dan pas tu akan dapat tiket yang dikendaki. Boleh amik seberapa banyak tiket, dan paling best bole amikkan tiket utk orang lain! ada tu siap amik 16 tiket balik kelantan utk 3 buah keluarga hihi... mmg best :-)

Oklah nk sambung keje.... selamat bekerja utk semua, kerjalah dengan penuh amanah dan dedikasi :-)

note : teringat pulak kat tiket bas ke grik... huhu

Copyright © 2015 Nasnizal's Sweet Love..
| Distributed By Gooyaabi Templates