Thursday, October 27, 2011

Resipi : begedil daging

Assalam,

Begedil ni sepatutnya entry waktu iftar hari tu... sebab buat masa tu, tapi tak sempat nak masukkan dalam entry, hari ni belek2 banyaknya draft blog yang tak tersentuh.. sambil-sambil fikir nak masak apa petang ni, meh la update kejap entry blog nie..
Resipi :Begedil Daging

Bahan-bahan:
A. Begedil
Daging hancur (yang telah siap dibeli atau dikisar atau dicincang. boleh juga diganti daging ayam hancur)
Tepung gandum
Ubi kentang
Daun sup
Garam

B. Untuk Goreng
Telur
Garam
Minyak masak

Cara penyediaan :
Ubi kentang tu buang kulitnya, kemudian rebus dengan air dan secubit garam hingga empuk.
Potong ubi kentang dalam saiz kecil untuk mengurangkan masa merebus.
Bila dah empuk, keluarkan, pastu lenyek2kan ia. Bagi yang nak rasa kentang masa makan, tak perlu lenyek hingga penyek.. sekadarnya saja. Tapi yang suka begedil rasa lembik-lembik gitu bolehlah lenyek hingga kesemua ubi nya penyek. :)
Rebus / goreng daging kisar / cincang hingga masak. Toskan, kemudian masukkan dalam bekas kentang tadi.
Hiris nipis2 daun sup, masukkan bersama sedikit tepung dan gaul hingga sebati.
Buat bulat2 kecil (saiz ikut kesukaan masing-masing), pastu letak atas tapak tangan dan tekan untuk dapatkan permukaan sekata.

Begedil yang dah siap di bentuk

Boleh disimpan dalam peti sejuk, kalau nak goreng je keluarkan, pastu celup dalam bancuhan telur dan sedikit garam.
Boleh diangkat dan ditoskan bila dah nampak kekuningan.
Sedia untuk dimakan :) dengan meehun sup atau nasi, atau makan begitu saja :)

Assalam,

0 komen blog nie:

Copyright © 2015 Nasnizal's Sweet Love..
| Distributed By Gooyaabi Templates