Monday, October 05, 2015

Ujian Psikologi: Keutamaan hidup kitaEntri kali ini berkaitan dengan Psikologi Keluarga. Pasti ada antara kita yang sudah berumah tangga tidak perasan "Apakah kriteria yang mendorong kita dalam memilih pasangan di awal perkahwinan". Diharap entri ringkas ini dapat mengurangkan sedikit stress di samping bebanan tugas harian :)

Ujian Psikologi: Apa Sebab-Sebabnya Anda Memilih Pasangan Anda?

Ini suatu ujian psikologi yang sangat menarik. Ianya bukan sembarangan soalan kerana daripada jawapan yang diberikan, anda dapat mengetahui sebab-sebab mengapa seseorang itu memilih pasangan mereka. Walaupun ia cuma ramalan psikologi, namun ada juga kebenarannya.

Ada 5 perkara berlaku serentak.
1. Air Mendidih di Dapur
2. Air Paip Melimpah di Bilik Air
3. Bayi Menangis.
4. Telefon Berbunyi
5. Ada Orang Ketuk Pintu

SOALANNYA: Kalau anda diberi pilihan, apakah perkara yang anda akan uruskan dahulu?

Anda dikehendaki untuk susun perkara 1 ~ 5 tersebut mengikut kepentingan dan keutamaan yang anda fikirkan. Semua perkara tersebut mestilah diselesaikan. Susunlah ikut perkara yang anda rasa lebih penting untuk diselesaikan dahulu. Bayangkan anda sedang mengalami keadaan seperti itu sekarang. Fikirkan dan timbangkan, apakah perkara yang anda akan selesaikan mengikut keutamaan anda.

Fikir…
Fikir…
Fikir…
Fikir…
Fikir…
Jika sudah habis berfikir, sila semak jawapan anda.

Apakah ciri/sifat/perkara yang anda utamakan dan pentingkan dalam memilih pasangan anda?

1. Kalau anda memilih untuk menutup air medidih: Ia menandakan anda mementingkan keselamatan dan kebolehan pasangan untuk membimbing anda.
2. Kalau anda memilih untuk menutup pili air yang melimpah di bilik air : Ia menandakan anda mementingkan kekayaan,wang ringgit dan harta.
3. Kalau anda memilih untuk memujuk bayi yang menangis : Ia menandakan anda mementingkan cinta dan kasih sayang.
4. Kalau anda memilih untuk mengangkat telefon yang sedang berbunyi : Ia menandakan anda mementingkan akhlak, budi bahasa dan perlakuan pasangan anda.
5. Kalau anda memilih untuk membuka pintu: Ia menandakan anda mementingkan rupa paras, fizikal luaran dan personaliti pasangan anda.

Kesimpulannya, terkadang seseorang itu tidak menyangka sifat dalaman yang mendorong diri mereka. Justeru dengan pegangan agama dan akal diberi pasti boleh membimbing kita untuk kehidupan yang lebih baik. Tidak kiralah di dalam institusi kekeluargaan mahupun institusi pekerjaan. Utamakan yang utama. Terima kasih sudi luangkan masa.

Assalam,

0 komen blog nie:

Copyright © 2015 Nasnizal's Sweet Love..
| Distributed By Gooyaabi Templates